Ποια είναι η τάση;
Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για βιώσιμες διατροφικές λύσεις, σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές και ηθικές ανησυχίες γύρω από τη συμβατική κτηνοτροφία, οδηγεί στην ανάπτυξη νέων πηγών πρωτεΐνης και εργαστηριακά παραγόμενων τροφίμων. Από την παραγωγή πρωτεϊνών με τη βοήθεια ηλιακής ενέργειας μέχρι τη χρήση εντόμων ως λιπαρή ύλη που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το βούτυρο, οι εναλλακτικές λύσεις πρωτεΐνης και τα τρόφιμα εργαστηρίων αποτελούν μια δυναμική τάση στον κλάδο της αγροδιατροφής. Συγκεκριμένα, παρατηρούνται ασθενή σήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη τεχνολογιών παραγωγής πρωτεΐνης σε εργαστήρια, με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων πηγών όπως για παράδειγμα διοξείδιο του άνθρακα. Ακόμη, τα λεγόμενα προϊόντα εναλλακτικής πρωτεΐνης (APF), τα οποία βασίζονται σε όσπρια, φύκια, μανιτάρια και έντομα, αποτελούν σύγχρονη τάση, με την Ευρώπη να αποτελεί την κορυφαία αγορά στην παραγωγή και τις πωλήσεις APF. Παράλληλα πραγματοποιούνται έρευνες σχετικά με τις στάσεις των καταναλωτών για τα προϊόντα APF, καθώς και για τις κατάλληλες στρατηγικές για την αύξηση των κινήτρων των καταναλωτών.
Γιατί θα έχει σημασία αυτή η τάση στο μέλλον;
Η τάση των προϊόντων εναλλακτικής πρωτεΐνης και των εργαστηριακών τροφίμων ενδέχεται να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον λόγω των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων που σχετίζονται με την συμβατική κτηνοτροφία. Με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα, η παραγωγή μέσω βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων προσφέρει μια πιο αποδοτική και λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον λύση. Παράλληλα, η βελτίωση των τεχνολογιών βιοτεχνολογίας ενδέχεται να μειώσει το κόστος παραγωγής, επιτρέποντας την ευρύτερη διάδοση αυτών των προϊόντων. Τέλος, η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με την υγεία και την ηθική διατροφή μπορεί να επιταχύνει την αποδοχή αυτών των λύσεων, οδηγώντας σε έναν πιο βιώσιμο διατροφικό κλάδο.
Ποιες ευκαιρίες αναδύονται από αυτή την τάση;
Η ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης και των εργαστηριακών τροφίμων δημιουργεί νέες ευκαιρίες τόσο για επιχειρηματίες όσο και για ερευνητές στον τομέα της αγροδιατροφής. Η καινοτομία στην παραγωγή πρωτεΐνης δημιουργεί προοπτικές για νέες αγορές και προϊόντα που μπορούν να ικανοποιήσουν την παγκόσμια ζήτηση με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ένα νέο τρόφιμο με πρωτεΐνη από… αέρα και ηλιακή ενέργεια
Εναλλακτικές πρωτεΐνες: “Ναι μεν αλλά…” λένε οι Ευρωπαίοι


