Παγκοσμίως, η ανθρώπινη διατροφή εξαρτάται από έναν μικρό αριθμό πρώτων υλών. Αυτή η διατροφική μονοτο-
νία συνδέεται με μια μείωση της βιοποικιλότητας των φυτών και των ζώων που χρησιμοποιούνται στον γεωργικό
τομέα. Η διάσωση και η διατήρηση της γεωργικής βιοποικιλότητας φαίνεται να είναι το πρώτο και πιο σημαντικό
βήμα διασφάλισης της μελλοντικής ευστάθειας του αγροδιατροφικού συστήματος. Η ενσωμάτωση λιγότερο συνη-
θισμένων και ελάχιστα χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών στις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου δεν αναμένεται μόνο να βελτιώσει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών αλλά και να διασφαλίσει την ευστάθεια του αγροδιατροφικού συστήματος, μέσω του εμπλουτισμού του, για παράδειγμα, με εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης. Τέτοιες εναλλακτικές πρώτες ύλες που έχουν εμφανιστεί ως σήματα ξεκινούν από μη συμβατικές σοδειές και αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων και εκτείνονται έως φύκια, μικροφύκη, σκουλήκια, έντομα, μικρόβια ακόμη και μικρά άγρια ζώα, π.χ. σκίουρους. Η σταδιακή έγκριση ολοένα και περισσότερων εναλλακτικών πρώτων υλών από τους κατά περίπτωση αρμόδιους οργανισμούς ασφάλειας τροφίμων, μάλιστα, φαίνεται να ενθαρρύνεται και από την τρέχουσα επισιτιστική ανασφάλεια που εντάθηκε εν μέσω της πανδημίας.
Δείτε σχετικά σήματα:
- Μύκητες, να τους πιείς στο ποτήρι
- Μορταδέλα από μικροφύκη
- Ιχθυοτροφή Εμπλουτισμένη με Μικρόβια
- Μπισκότα από σκουλήκια από εργαστήριο του ΑΠΘ
- Εναλλακτικές Πρωτεΐνες
- Έντομα ως πρώτη ύλη τροφίμων
- Μίκρο-άλγη
- Φύκια-chips
- Το μενού έχει σκίουρο
- Γεωργική Βιοποικιλότητα και Νέες Πρώτες Ύλες στα Μενού
- Εκτροφή Μαύρου Χοίρου
Φωτογραφία από Christophe από το Pixabay


